Και κάτι που πρέπει να θυμόμαστε...

"Γνους πράττε".

Πιττακός ο Μυτιληναίος, 650-570 π.Χ., ένας από τους 7 σοφούς της Αρχαίας Ελλάδας

μτφρ: Να ενεργείς έχοντας γνώση.

«Η τύχη βοηθάει μόνο τα καλά προετοιμασμένα μυαλά». Λουί Παστέρ, ένας από τους μεγαλύτερους επιστήμονες στον κόσμο, στον οποίο οφείλουμε τα εμβόλια και άλλες επιστημονικές ανακαλύψεις που έχουν σώσει εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα.






Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

ΠΑΣΧΑ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Μερικά πασχαλινά έθιμα της Γερμανίας μας παρουσιάζουν οι μαθητές της Στ` τάξης σε συνεργασία με τον καθηγητή των Γερμανικών κ. Νίκο Ντάβο. 
Στη Γερμανία το Πάσχα τα αυγά τα φέρνει και τα κρύβει ο λαγός.
Την Κυριακή του Πάσχα διαδραματίζονται περίεργες σκηνές: Σε διαμερίσματα, σπίτια και κήπους μικρά παιδιά τρέχουν ενθουσιασμένα πάνω-κάτω, σπρώχνουν έπιπλα, κοιτάνε κάτω από τα μαξιλάρια των καναπέδων ή ψάχνουν πίσω από δέντρα και μέσα σε θάμνους. Γιατί; Επειδή το Πάσχα ο κόσμος στη Γερμανία ψάχνει στις πιο απίθανες γωνιές και κρυψώνες για χρωματιστά αυγά, τα οποία έφερε και έκρυψε την προηγούμενη νύχτα ο «πασχαλινός λαγός». Γιατί όμως φέρνει ένας λαγός τα αυγά στη χριστιανική γιορτή του Πάσχα; «Αυτό το έθιμο έχει τις ρίζες του στο μεσαίωνα και σιγά-σιγά επικράτησε», εξηγεί η βιολόγος του τμήματος φυσικής ιστορίας του Μουσείου της Πόλης του Βερολίνου, κυρία Beate Witzel. «Τότε η Μεγάλη Πέμπτη ήταν και η τελευταία μέρα του τρέχοντος οικονομικού έτους. Έτσι οι ακτήμονες αγρότες έπρεπε την ημέρα αυτή να αποδώσουν στους γαιοκτήμονες έντοκα το ενοίκιο για τη γη που χρησιμοποιούσαν, πράγμα που τις περισσότερες φορές γινόταν σε είδος δηλαδή με τρόφιμα. Επειδή λόγω της νηστείας που είχε προηγηθεί είχαν μαζευτεί πολλά αυγά, οι αγρότες τα έβραζαν και πλήρωναν με αυτά τους τόκους. Μαζί με τα αυγά έδιναν πολλές φορές στους γαιοκτήμονες αφέντες τους και λαγούς, που είχαν σκοτώσει σαν κυνήγι στα χωράφια τους. Έτσι προέκυψε ο συνδυασμός «αυγά και λαγός», ο οποίος εδραιώθηκε με τον καιρό στη συνείδηση των ανθρώπων», εξηγεί η κυρία Witzel, «ενώ τον 17ο αιώνα οι ενήλικες άρχισαν να διηγούνται στα παιδιά πως τα αυγά τα έφερνε ο πασχαλινός λαγός». Ωστόσο για ένα μεγάλο διάστημα ο λαγός δεν ήταν ο μοναδικός προμηθευτής αυγών. Ανταγωνιστές του ήταν οι αλεπούδες, οι πελαργοί και οι γερανοί, μας λέει η βιολόγος. Όλα αυτά τελείωσαν βέβαια οριστικά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν ήρθε η σειρά των σοκολατοποιών ν’ ανακαλύψουν το ζωάκι με τα μεγάλα αυτιά και τα στρογγυλά μάτια. Παρήγαγαν λοιπόν την περίοδο του Πάσχα μόνο σοκολατένιους λαγούς, φροντίζοντας ώστε μέχρι σήμερα τα αυγά να τα φέρνει ποιός άλλος; Ο λαγός!

Το “Trausteiner Georgiritt” είναι το έφιππο προσκύνημα του Αγίου Γεωργίου στο Traunstein το Πάσχα, όπου οι ιππείς ζητούν την ευλογία του Αγίου.
Εκατοντάδες ιππείς ντυμένοι με παραδοσιακές στολές συνωστίζονται στο κέντρο της πόλης του Traunstein πάνω στα στολισμένα άλογά τους, ενώ οι ήχοι από τις σάλπιγγες και τις καμπάνες κατακλύζουν τον τόπο προκαλώντας έναν εκκωφαντικό θόρυβο. Στις 10:00 η ώρα ακριβώς, ο κήρυκας υψώνει το ραβδί του δίνοντας έτσι το σήμα για να ξεκινήσει η πομπή. Κάθε χρόνο τη Δευτέρα του Πάσχα, γυναίκες και άντρες από το Traunstein της Βαυαρίας και τις γύρω περιοχές ξεκινούν για το έφιππο προσκύνημα του Άγιου Γεώργιου, με σκοπό να ζητήσουν ευλογία για τα άλογα και τα ζωντανά τους. Χιλιάδες θεατές προσέρχονται για να παρακολουθήσουν το πασχαλινό αυτό θέαμα. Οι ιππείς φορούν παραδοσιακές φορεσιές και κοστούμια: ο κήρυκας, ο οποίος ηγείται της πομπής, εμφανίζεται με πανοπλία ιππέα, ενώ οι υπόλοιποι καβαλάρηδες φορούν δερμάτινα παντελόνια, άσπρα πουκάμισα, γιλέκα και καπέλα με πούπουλα αετού ή γένια τράγου. Οι γυναίκες εμφανίζονται είτε ντυμένες ως πυργοδέσποινες, είτε φορώντας την παραδοσιακή φορεσιά της Βαυαρίας το “Dirndl”. Οι επίσημοι προσκεκλημένοι της περιοχής δηλαδή ο δήμαρχος, ο ιερέας και ο περιφερειάρχης, συμμετέχουν στην πομπή καθισμένοι σε ανοιχτές άμαξες. Κεντρική φιγούρα της πομπής είναι ο Άγιος Γεώργιος, ο οποίος εμφανίζεται με αστραφτερό μεταλλικό θώρακα και κόκκινο μανδύα καβάλα σε άσπρο άλογο. Από αυτόν εξάλλου, τον προστάτη των ιππέων, των αγροτών, των αλόγων και των άλλων ζώων του αγροκτήματος, πήρε το όνομά της η πομπή. Μετά από τριάμισι χιλιόμετρα περίπου, η έφιππη πομπή καταλήγει στην εκκλησία του χωριού Ettendorf. Ενώ ο ιερέας δίνει την ευλογία του, τα 400 περίπου άλογα της πομπής παρατάσσονται κυκλικά γύρω από την εκκλησία. Σκοπός της ευλογίας ήταν να χαρίσει υγεία και να φέρει τύχη στους αγρότες και τα αγροκτήματά τους, στα άλογα και στα υπόλοιπα ζωντανά. Με την έφιππη πομπή οι άνθρωποι καλωσόριζαν συνάμα την άνοιξη.

 Τμήμα Γερμανικών Στ` τάξης