Και κάτι που πρέπει να θυμόμαστε...

"Γνους πράττε".

Πιττακός ο Μυτιληναίος, 650-570 π.Χ., ένας από τους 7 σοφούς της Αρχαίας Ελλάδας

μτφρ: Να ενεργείς έχοντας γνώση.

«Η τύχη βοηθάει μόνο τα καλά προετοιμασμένα μυαλά». Λουί Παστέρ, ένας από τους μεγαλύτερους επιστήμονες στον κόσμο, στον οποίο οφείλουμε τα εμβόλια και άλλες επιστημονικές ανακαλύψεις που έχουν σώσει εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα.






Κυριακή 10 Απριλίου 2011

NATIONALFEIERTAG «ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ»

Το τμήμα Γερμανικής γλώσσας της Στ` τάξης μας μιλάει για την Εθνική γιορτή της Γερμανίας και την ενοποίηση των δυο Γερμανιών. Ενημερωθείτε!!!

Στις 3 Οκτωβρίου, ημέρα εθνικής γιορτής για τη Γερμανία, οι Γερμανοί γιορτάζουν το γεγονός ότι η Γερμανία είναι πλέον ΜΙΑ χώρα, πράγμα που για πολλά χρόνια δεν ήταν έτσι.

Μετά το 2ο Παγκόσμιο πόλεμο (1945) οι Η.Π.Α., Αγγλία, Γαλλία,Ρωσία χώρισαν τη Γερμανία σε 4 μέρη, αφού ήταν οι νικητές του πολέμου. Αργότερα οι δυτικοί σύμμαχοι (Η.Π.Α. Αγγλία, Γαλλία) ίδρυσαν τη Δυτική Γερμανία (BRD) και η Ρωσία την Ανατολική (DDR), έτσι στο έδαφος της Γερμανίας υπήρχαν δύο κράτη με αντίθετα ιδεολογικά συστήματα, δεν είχαν σχεδόν καμία δυνατότητα για άμεση επαφή. Οικογένειες και φίλοι χωρίστηκαν και για πολλά χρόνια δεν μπορούσαν να συναντηθούν.
Για το Βερολίνο υπήρχε ένα ειδικό καθεστώς. Το Βερολίνο βρισκόταν πολύ μέσα στο ανατολικό τμήμα, βρισκόταν δηλαδή στην τότε Ανατολική Γερμανία. Το ανατολικό τμήμα του Βερολίνου έγινε η πρωτεύουσα της Ανατολικής Γερμανίας. Ως πρωτεύουσα της δυτικής Γερμανίας επιλέχτηκε η Βόννη.
Ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων στην Ανατολική Γερμανία ήταν δυσαρεστημένος από τη ζωή και δραπέτευσε στη Δύση. Αυτό είχε ως συνέπεια να δημιουργηθούν μεγάλες οικονομικές δυσκολίες στην Ανατολική Γερμανία και έτσι στις 13 Αυγούστου 1961 η κυβέρνηση του ανατολικού κράτους αποφασίζει το χτίσιμο ενός τείχους στα σύνορα ανατολικού και δυτικού Βερολίνου.
Η κατάσταση αυτή κράτησε μέχρι το 1989. Η δυσαρέσκεια στην Ανατολική Γερμανία γινόταν όλο και πιο έντονη και μετά από μήνες ειρηνικών συναντήσεων και διαδηλώσεων, στις 9 Νοεμβρίου 1989 ανοίγει το τείχος. Άρχισαν διαπραγματεύσεις για την επανένωση των δύο Γερμανιών που τελικά έγινε πραγματικότητα στις 3 Οκτωβρίου 1990. Τα δυο κράτη ενώθηκαν πάλι σε ένα, δημιουργήθηκε κοινό σύνταγμα όλων των Γερμανών πολιτών και το Βερολίνο έγινε πάλι η πρωτεύουσα της ενωμένης Γερμανίας. Η 3η Οκτωβρίου ανακηρύχτηκε σε ημέρα εθνικής εορτής!