Και κάτι που πρέπει να θυμόμαστε...

"Γνους πράττε".

Πιττακός ο Μυτιληναίος, 650-570 π.Χ., ένας από τους 7 σοφούς της Αρχαίας Ελλάδας

μτφρ: Να ενεργείς έχοντας γνώση.

«Η τύχη βοηθάει μόνο τα καλά προετοιμασμένα μυαλά». Λουί Παστέρ, ένας από τους μεγαλύτερους επιστήμονες στον κόσμο, στον οποίο οφείλουμε τα εμβόλια και άλλες επιστημονικές ανακαλύψεις που έχουν σώσει εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα.






Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών

Την Τετάρτη στις 6 Απριλίου το σχολείο μας πραγματοποίησε μια διδακτική επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών.
Στην εκδρομή αυτή συμμετείχαν και τα παιδιά της Γ' και της Δ' τάξης.
Όταν φτάσαμε στις Μυκήνες...
 καθίσαμε πάνω σε κάτι πελώριες πέτρες, μπροστά από τα τείχη και φάγαμε ενώ ταυτόχρονα η κυρία Γωγώ Τάμπαση, δασκάλα της Δ' τάξης, μας μίλησε για την ιστορία και τον πολιτισμό των Μυκηνών. Αφού βγάλαμε φωτογραφίες για την εφημερίδα μας, περάσαμε την πύλη των Λεόντων και ανηφορίσαμε προς τα πάνω. Στη διαδρομή συναντήσαμε τάφους βασιλιάδων, αποθήκες που έβαζαν οι αρχαίοι το σιτάρι τους καθώς και άλλα προϊόντα, ερείπια από διάφορους ναούς ενώ στο πιο ψηλό σημείο της ακρόπολης δέσποζε το ανάκτορο των Μυκηναίων βασιλιάδων. Γύρω μας η θέα ήταν μαγευτική.
Στη συνέχεια, αφού κατεβήκαμε από την Ακρόπολη, πήγαμε στον τάφο της Κλυταιμνήστρας. Ήταν πολύ ψηλός και σκοτεινός αλλά μου άρεσε πολύ.
Τέλος, πριν φύγουμε, επισκεφθήκαμε το μουσείο των Μυκηνών. Το μουσείο ήταν πολύ μεγάλο και είχε πάρα πολλά εκθέματα να δεις.
Εμένα μου άρεσε πιο πολύ το σπαθί του Περσέα γιατί είχε πάνω του ένα χρυσό κουμπί το μύκη από το οποίο πήραν το όνομά τους οι Μυκήνες.
Αργότερα μπήκαμε στο λεωφορείο για να επιστρέψουμε στο σχολείο μας. Στο δρόμο όμως κάναμε μια στάση ακόμα για να δούμε τον τάφο του Ατρέα, πατέρα του Αγαμέμνονα. Ήταν κι αυτός αρκετά μεγάλος και σκοτεινός αλλά είχε παρά πολλούς τουρίστες κι αναγκαστήκαμε να περιμένουμε κάμποση ώρα μέχρι να μπούμε μέσα. Όταν τελείωσε η ξενάγηση, μπήκαμε στο λεωφορείο μας και φύγαμε.
Η εκδρομή στις Μυκήνες ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και μου άρεσε πολύ αν και ήταν αρκετά κουραστική. Ωστόσο με την πρώτη ευκαιρία θα ήθελα να ξαναπάω σ' αυτό το όμορφο μέρος με την τόσο πλούσια ιστορία.
           Στέφανος Καλ.-Άρης Γκ.