Και κάτι που πρέπει να θυμόμαστε...

"Γνους πράττε".

Πιττακός ο Μυτιληναίος, 650-570 π.Χ., ένας από τους 7 σοφούς της Αρχαίας Ελλάδας

μτφρ: Να ενεργείς έχοντας γνώση.

«Η τύχη βοηθάει μόνο τα καλά προετοιμασμένα μυαλά». Λουί Παστέρ, ένας από τους μεγαλύτερους επιστήμονες στον κόσμο, στον οποίο οφείλουμε τα εμβόλια και άλλες επιστημονικές ανακαλύψεις που έχουν σώσει εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα.






Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Τα ...άγια ονόματά μας!!!


                                              Ανάσταση

Το όνομά μου, Αναστάσιος, προέρχεται από την Ανάσταση του Χριστού. Η εκκλησία με την ονομασία Ανάσταση του Χριστού συμβολίζει την θριαμβευτική Ανάσταση του Χριστού. Αυτό αναφέρεται επίσης στο σύμβολο της Πίστεως: «και αναστάντα την Τρίτη ημέρα κατά τας γραφάς». Η εκκλησία μας όρισε την Ανάσταση του Χριστού να εορτάζεται την Κυριακή του Πάσχα η οποία είναι κινητή εορτή. Κανονίζεται απ` την πρώτη πανσέληνο μετά την πρώτη εαρινή ισημερία.
Η Ανάσταση του Χριστού θεωρείται η μεγαλύτερη και σπουδαιότερη εορτή των Ορθόδοξων Χριστιανών. Σε αυτή την εορτή υπάρχει αυστηρή νηστεία. Κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας -η εβδομάδα πριν το Πάσχα-  η εκκλησία με τελετές επαναφέρει στο μυαλό των πιστών τις ταπεινώσεις και τα μαρτύρια που πέρασε ο Χριστός πριν το θάνατό του.    Αναστάσης Σταμ.


                          Άγιος Φανούριος

Για την καταγωγή του δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο επειδή τα στοιχεία του χάθηκαν. Βρέθηκε η εικόνα του περίπου το 1.500 μ.Χ.  Άλλοι  υποστηρίζουν ότι γεννήθηκε στη Ρόδο και  άλλοι στην Κύπρο. Έζησε στα ρωμαϊκά χρόνια, συγκρούστηκε με τον κόσμο της ειδωλολατρίας.  Πέρασε 12 μαρτύρια αλλά είχε κίνητρο την προσκόλληση στις ηθικές αξίες του χριστιανισμού. Ο Άγιος δίδαξε πως το στεφάνι της ενάρετης ζωής δεν κερδίζεται εύκολα αλλά με δοκιμασίες, θάρρος, υπομονή και αντοχή. Ο Άγιος Φανούριος είναι προστάτης της Ρόδου. Η μεγάλη τιμή που τρέφουν οι χριστιανοί στον Άγιο Φανούριο έγινε αιτία να δημιουργηθεί στο λαό το έθιμο με την Φανουρόπιτα. Η πίτα γίνεται για να φανερωθεί ένα χαμένο αντικείμενο, μία χαμένη υπόθεση, η υγεία σε κάποιον άρρωστο κλπ. Η εκκλησία μας γιορτάζει τη μνήμη του στις 27 Αυγούστου.                                                                                                 Κωνσταντίνα Φανουρία  Τζ.


                                   Ο Άγιος Αθανάσιος 
         Ο Άγιος Αθανάσιος γεννήθηκε περίπου το 298 μ.Χ και πέθανε το 373 ήταν χριστιανός επίσκοπος Πατριάρχης Αλεξανδρείας της Αιγύπτου. Οι γονείς του ήταν χριστιανοί και από μικρή ηλικία παρίστανε τον ιερέα που βάπτιζε τους πιστούς (φίλοι).  Χειροτονήθηκε σε ηλικία 33 ετών, στις 8 Ιουλίου του 328 μ.Χ. Μετά την εκλογή του, άρχισε σημαντικό ποιμαντικό έργο, μελέτησε τις ανάγκες των μοναχών, των κληρικών και των λαϊκών για τη καλύτερη δυνατή συμβίωση και εναρμόνιση των ρόλων τους στο εκκλησιαστικό πλαίσιο. Επίσης ανέπτυξε έντονη αντιαιρετική δράση, με κύριο στόχο την διάδοση του «ορθού» δόγματος της ομοουσιότητας του Πατρός και του Υιού. Υπήρξε και προεξάρχων μεγάλου φιλανθρωπικού έργου στη περιοχή της Αλεξάνδρειας.  Ο Άγιος Αθανάσιος δεν μαρτύρησε! Η μνήμη του τιμάτε στις 18 Ιανουαρίου και στις 2 Μαΐου.       Αθανασία Ποντ.

                                  ΑΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
Ο Άγιος Κωνσταντίνος ήταν αυτοκράτορας της Βυζαντινής αυτοκρατορίας και η Αγία Ελένη ήταν η μητέρα του. Ο Κωνσταντίνος προστάτευσε τους χριστιανούς και σταμάτησε τους φοβερούς διωγμούς εναντίον τους. Έκτισε την Κωνσταντινούπολη.
Κων/νος Κασσαρ.
               

                              ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Ο Άγιος Γεώργιος καταγόταν από τη Συρία αλλά ήταν Ρωμαίος πολίτης και λεγεονάριος. Βοηθούσε τους φτωχούς και ελευθέρωνε τους αιχμαλώτους.
Μαρτύρησε επειδή ομολόγησε ότι ήταν χριστιανός. Το μαρτύριό του ήταν φρικτό. Του φόρεσαν σιδερένια πέδιλα με καρφιά, τον βάλανε σε ένα τροχό που τον γύριζε γύρω γύρω αλλά επειδή ζούσε ακόμα στο τέλος τον αποκεφάλισαν.
Η μνήμη του γιορτάζεται στις 23 Απριλίου.
Γιώργος Μύλ.


                               ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
Ο Άγιος Αθανάσιος γεννήθηκε στα τέλη του 3ου αιώνα μ.Χ. στην Αλεξάνδρεια. Οι γονείς του ήταν χριστιανοί και από μικρός έδειξε την κλίση του, αφού παρίστανε τον ιερέα που βάπτιζε τους πιστούς(φίλους του). Σε ηλικία 25 ετών χειροτονήθηκε διάκονος από τον επίσκοπο Αλεξανδρείας Αλέξανδρο. Αναδείχθηκε πρωτεργάτης στην καταδίκη της διδασκαλίας του Αρείου. Το 328 και σε ηλικία 33 ετών εξελέγη πατριάρχης Αλεξανδρείας και διατηρήθηκε στη θέση αυτή για 46 έτη. Από αυτά όμως τα 17 χρόνια τα πέρασε στην εξορία.
Ανέπτυξε έντονη αντιαιρετική δράση και παρουσίασε μεγάλο ποιμαντικό έργο.
Η Ορθόδοξη εκκλησία τιμά τη μνήμη του δυο φορές το χρόνο. Στις 2 Μαΐου, που είναι η ημερομηνία κοίμησής του και στις 18 Ιανουαρίου μαζί με τον Άγιο Κύριλλο.
Αθανασία Τσ.

                             Ο ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΔΑΝΙΗΛ
              Ο Προφήτης Δανιήλ ήταν ένας από  τους  τέσσερις  μεγάλους προφήτες    της  Παλαιάς  Διαθήκης. Ήταν Ισραηλίτης  και καταγόταν από την βασιλική οικογένεια του Δαβίδ. Γεννήθηκε  στην άνω Βηθαρά. Έζησε στα τέλη του 6ου με τις αρχές του 7ου π.χ. αιώνα. Το όνομά του σημαίνει «Ο κύριος είναι κριτής μου». Σε νεαρή ηλικία μεταφέρθηκε αιχμάλωτος στη Βαβυλώνα και μετά υπηρέτησε στην αυλή του βασιλιά Ναβουχοδονόσορ  όπου και  έζησε. Μετά από λίγα χρόνια μεταφέρθηκε σε ανώτερες θέσεις στο παλάτι. Ο Δανιήλ από έφηβος είχε το χάρισμα της προφητείας-δοσμένο από το Θεό. Μετά την κατάκτηση της  Βαβυλώνας από τους Πέρσες  και τους Μήδους και την άνοδο του Δαρείου στον θρόνο των Περσών ο Δανιήλ έγινε ένας από τους τρείς  επόπτες των αρχόντων της αυτοκρατορίας. Παρά τη θέση του στο παλάτι δεν έπαψε να πιστεύει  στον Θεό, να ενδιαφέρεται για το λαό του, να προσεύχεται για τη συγχώρεση των αμαρτιών του. Η άνοδος του Δανιήλ δημιούργησε φθόνο και αντιπάθειες ως το σημείο να τον συκοφαντήσουν. Με αποτέλεσμα, ο βασιλιάς, να δώσει διαταγή να ρίξουν τον Δανιήλ σε λάκκο με λιοντάρια. Τότε όμως ο Θεός παρενέβη στέλνοντας τον άγγελό Του για να τον προστατεύσει. Ο βασιλιάς χάρηκε για την σωτηρία του Δανιήλ.  Ο Δανιήλ είχε την ικανοποίηση να δει την επιστροφή των Ιουδαίων στη χώρα τους, όμως λόγω της προχωρημένης ηλικίας του δεν μπόρεσε μα μεταβεί στην Παλαιστίνη. Η πίστη του Δανιήλ στο Θεό και η δικαιοσύνη του ήταν παράδειγμα προς μίμηση. Πέθανε σε προχωρημένη ηλικία. Στην Παλαιά Διαθήκη ένα από τα σπουδαιότερα προφητικά βιβλία του Δανιήλ είναι αυτό  που προφήτευσε τον ερχομό του Υιού του Θεού. Η εκκλησία τιμά την μνήμη του στις 17 Δεκεμβρίου.
                          Δανάη Κοσκ.


Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου

Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου συνέβη στη Ναζαρέτ όταν ο Αρχάγγελος Γαβριήλ σταλμένος από το Θεό  συναντά την Μαρία, στο μέρος όπου έμενε, και της λέει: "ο Κύριος με τα σου". Τότε η Μαρία, μόλις δεκατεσσάρων ετών, τρόμαξε και ο Αρχάγγελος βλέποντάς την φοβισμένη της είπε : "Μη φοβού" και ύστερα επρόκειτο να γεννήσει τον Υιό του Θεού με το Άγιο πνεύμα. Της εξήγησε επίσης ,πως αυτή ήταν η εκλεκτή από τον Θεό, που θα γεννούσε τον Μεσσία. Η Μαρία τότε δέχτηκε να παντρευτεί τον Ιωσήφ έναν ταπεινό βοσκό. Αργότερα περνούν πολλά μαζί όπως την αναγκαστική τους διαφυγή από την πόλη που έμεναν αφού ο αυτοκράτορας, είχε διατάξει να σκοτωθούν όλα τα μωρά. Έτσι έφυγαν και η Μαρία, μετά την ταλαιπωρία τους να βρουν ένα ξενοδοχείο, γέννησε μέσα σε μία φάτνη. Έτσι απλά και ταπεινά γεννήθηκε  ο Χριστός.
                                         Ευαγγελία Παζ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου